Mobiele routeplanners

mobiele-routeplanners

The Mobile Revolution is een project van onafhankelijke bloggers die bezeten zijn door ‘mobile’ en deze passie maar al te graag delen. Hun site staat vol interessante artikels, waardoor ik het moeilijk vond om er eentje uit te kiezen om te bespreken. Tot nu. Want aangezien ik dagelijks de treinroute Leuven-Brussel moet afleggen (en wekelijks Leuven-Schulen), heb ik al heel wat frustraties opgekropt over de NMBS. En ik ben zeker niet de enige.

Voor iPhone-bezitters kunnen deze frustraties een beetje verzacht worden door de komst van BeTrains. BeTrains is een voorspelbare (NMBS) routeplanner, gelanceerd door het team achter de iRail-toepassing. Wees niet verbaasd als je nog nooit van iRail gehoord hebt, want dat zou de schuld van de NMBS zijn. iRail is een mobiel platform ontwikkeld door een zeker Yeri Tiete. Hij had hiervoor een mailtje gestuurd naar de NMBS met de nodige uitleg over zijn project en wou het hun gratis ter beschikking stellen. In plaats van blij te zijn dat er iemand een applicatie voor hun gemaakt had die anders enorm veel geld zou hebben gekost, heeft NMBS een brief gestuurd met de eis om iRail.be op te doeken.

De reden hiervoor is waarschijnlijk de komst van een officiële mobiele routeplanner van de NMBS, die rond maart 2010 online is geplaatst. Na heel wat gedoe, waarover je meer kan lezen op de blog van iRail, is iRail toch terug online geplaatst. En even later ook BeTrains.

BeTrains is een mobiele routeplanner zoals iRail, maar onderscheidt zich dankzij haar chat-functie. Deze applicatie bestaat al zo’n jaar voor Android-gebruikers, maar heeft nu eindelijk ook een versie voor de iPhone. Meer informatie over deze versie kan je vinden in het artikel van The Mobile Revolution en op de blog van iRail zelf.