Adverteren met Google Ads: hoe begin je eraan?

Het opzetten van een nieuw Google Ads-account lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan alleen een budget instellen en een paar advertenties schrijven. Een goede voorbereiding voorkomt frustraties en onnodige kosten. In deze blogpost bespreken we enkele belangrijke aandachtspunten waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je start met adverteren via Google Ads.

1. Begin met een doordacht plan

Een veelgemaakte fout is om meteen campagnes te lanceren zonder eerst na te denken over structuur. Denk na over hoe je je campagnes logisch opdeelt (bijvoorbeeld per productcategorie of dienst), welke zoekwoorden relevant zijn en wat je ermee wil bereiken. Een duidelijke structuur zorgt voor betere rapportage en optimalisatie op termijn.

2. Zorg voor een goede landingspagina

Hoewel je er ook voor zou kunnen kiezen om een YouTube video te promoten en zoveel mogelijk views te genereren, ga je in de meeste gevallen je doelgroep naar een website willen sturen waar ze (liefst) een bepaalde actie moeten uitvoeren. Je advertentie kan nog zo goed zijn, maar zonder een overtuigende landingspagina verspil je kostbare kliks. Enkele tips:

  • Meetbare elementen: Zorg dat knoppen en formulieren meetbaar zijn via Google Ads of Analytics, zodat je weet wat wel of niet werkt.
  • Relevantie is belangrijk voor je kwaliteitsscore: De inhoud van je landingspagina moet perfect aansluiten bij je advertentie. Vermijd algemene homepage-links.
  • Duidelijke call-to-action (CTA): Zorg voor één centrale actie (zoals “Offerte aanvragen”, “Nu kopen” of “Gratis demo”). Te veel of complexe CTA’s kunnen juist averechts werken en ervoor zorgen dat mensen afhaken. Tips voor een goede call-to-action, vind je hier.
  • Snelheid en mobielvriendelijkheid: Google hecht veel belang aan laadtijd en mobiel gebruiksgemak. Test je pagina met PageSpeed Insights.
  • Social proof: Indien relevant kan je klantreviews, testimonials of keurmerken toevoegen om vertrouwen te wekken.
  • Eenvoud en overzicht: Vermijd afleiding. Hoe eenvoudiger de pagina, hoe beter de focus op conversie. Uit testen blijkt bijvoorbeeld dat landingspagina’s zonder menubalk vaak beter converteren dan pagina’s met een menubalk.

3. Denk alvast na hoe je gaat willen betalen

Google Ads is helaas niet gratis. Je campagnes gaan niet kunnen starten zonder er een betalingsmethode aan toe te voegen. Als je je campagnes laat lopen via een agency of andere partij, kan de betaling vaak via een kredietlijn lopen. Als je zelf de betaling gaat doen, heb je in België en Nederland de volgende opties:

Type betaling:

  • Automatische betalingen (postpay): Google rekent periodiek af op basis van verbruik.
  • Handmatige betalingen (prepay): Je stort vooraf een budget op je account.

Betalingsmethode:

  • Creditcard of debetkaart: Veelgebruikte en snel geactiveerde optie.
  • SEPA-automatische incasso: Voor wie liever via bankoverschrijving betaalt.

Controleer steeds je facturatiegegevens (zoals btw-nummer) om problemen met je boekhouding te vermijden.

4. Aanmaken van het Ads account zelf

Het Google Ads account aanmaken kan relatief snel. Al wat je nodig hebt, is een Google account. Als je al Gmail gebruikt, dan heb je automatisch ook een Google account. Als je deze liever niet gebruikt voor je advertenties, kan je altijd een nieuw account opzetten. Dit doe je door te surfen naar accounts.google.com 

Eenmaal je een Google account hebt en ingelogd bent, ga je naar ads.google.com en klik je rechtsboven op “Aan de slag”.

Google-Ads-account-opzetten-aan-de-slag

Soms kan het zijn dat je kan kiezen voor een aanbieding bij de start van een nieuw Google advertentie-account, zoals je ook kan zien in bovenstaande en onderstaande afbeelding. Dan klik je best eerst op de gewenste aanbieding en daarna op “Nu starten om te claimen”.

Google-Ads-account-aanmeldingsaanbieding

Daarna krijg je dit startscherm te zien:

Google-Ads-account-opzetten-startscherm

Zoals je kan zien, word je al meteen gevraagd om een eerste campagne op te zetten. Geen zorgen, dit betekent niet dat je al meteen moet gaan betalen. Je kan de campagne gerust gepauzeerd klaar zetten of de creatie van je campagne stopzetten, om eerst alles op orde te krijgen. Dit zijn de stappen die je dan gaat moeten doorlopen:

  1. Business information: hier vraagt Google achter je bedrijfsnaam en je website. Ook heb je hier de optie om 1 of meerdere van deze 4 accounts toe te voegen :
    • YouTube-kanaal: kan nuttig zijn als je ook op YouTube wil adverteren en/of YouTube audiences wil aanmaken
    • Mobile app: kan nuttig zijn als je app-advertenties wil opzetten
    • Google Business Profile: kan nuttig zijn als je je business location wil tonen bij je advertenties en/of je business wil promoten in Search of Google Maps
    • Phone number: als je wil dat ze je meteen kunnen bellen via een doorklik op je advertentie of je telefoonnummer wil tonen bij je advertenties
  2. Create your campaign: hier kan je de verschillende stappen doorlopen om je eerste campagne aan te maken. Zoals het kiezen van een doelstelling, het kiezen van een campagnetype, het toevoegen van zoekwoorden en advertenties en het instellen van je budget en biedstrategie. Je kan er ook voor kiezen om altijd op ‘skip’ te klikken, waarna je de optie “leave campaign creation” krijgt. Hierna moet je enkel nog je account settings (billing country, time zone en currency) bevestigen en ga je meteen over naar het instellen van een betalingsmethode.
  3. Enter payment details: hier ga je een betalingsprofiel aanmaken. Je kan kiezen of je dit aanmaakt voor een bedrijf, of voor jou persoonlijk. In beide gevallen moet je hier adresgegevens invullen. Als je een betalingsprofiel aanmaakt voor een bedrijf, kan je (optioneel) ervoor kiezen om een BTW-nummer toe te voegen. Hierna kies je de gewenste betalingsmethode.

5. Stel je conversies en biedstrategie in.

Van zodra je account opstaat, je een betalingsmethode hebt toegevoegd en je eerste campagne hebt opgezet, kunnen je Google advertenties van start gaan. Om te kunnen meten of deze campagne(s) de gewenste resultaten opleveren, ga je eerst nog conversies moeten toevoegen in je account.

Welke conversies dit zijn, gaat voor iedereen anders zijn. Vaak is dit een combinatie tussen soft conversions (zoals klikken op het telefoonnummer, op je e-mailadres of op je social media links) en hard conversions (zoals ingediende contactformulieren, offerte-aanvragen en effectieve verkopen).

Ook is er een verschil tussen ‘primary’ en ‘secondary’ conversies. De ‘primary’ conversies zijn de belangrijkste conversiedoelen die je wilt bereiken met je campagnes. Deze worden meegeteld in de conversiekolom en dit zijn de conversies waar je biedstrategie op focust als je kiest voor ‘Maximise conversions’. Secondary conversies zijn extra of ondersteunende acties die je wel wil meten, maar niet wil gebruiken voor optimalisatie. Ze verschijnen niet in de standaard “Conversies”-kolom, maar in de kolom “Alle conversies”.

Als je een beperkt budget hebt, kan het soms handig zijn om je soft conversions (of andere laagdrempelige conversies, zoals bijvoorbeeld een pageview van meer dan 3 seconden) tijdelijk mee in te stellen als primary conversions tot je voldoende conversiedata hebt om over te schakelen op de automatische biedstrategie ‘Maximaliseer conversies’. Als je nog niet voldoende conversiedata hebt, is het vaak beter om te kiezen voor handmatig bieden of voor de biedstrategie ‘Maximaliseer klikken’.

Wees geduldig! Verwacht niet meteen concrete resultaten.

Omdat Google eerst voldoende data moet verzamelen en de algoritmes van Google tijd nodig hebben om de kwaliteit van je campagnes te meten, is het belangrijk om niet meteen de verwachte resultaten te behalen. Bovendien zijn de eerste maanden heel belangrijk om je campagnes te monitoren, analyseren en optimaliseren. Laat je dus zeker niet meteen ontmoedigen, dit zal op langere termijn zijn vruchten afwerpen.

Nu kan je eraan beginnen!

Het echte werk begint nu pas. Google Ads heeft heel wat mogelijkheden binnen hun platform en hier en daar zal je zeker nog wat struikelblokken tegenkomen. Zo vraagt Google sinds 2020 bij veel nieuwe accounts om een zogenaamde advertiser verification. Dit is een verplicht verificatieproces waarbij je moet aantonen wie je bent en waarvoor je adverteert. Dit kan gaan om identiteitsbewijzen, bedrijfsdocumenten en informatie over je diensten of producten. Zonder deze verificatie kan je account beperkt worden of zelfs geen advertenties weergeven. Zorg dus dat je bedrijfsgegevens up-to-date zijn en hou rekening met een verwerkingstijd van enkele dagen.

Ook zal je merken dat Google constant haar advertentieproducten een update geeft en soms zelfs automatisch wijzigingen doorvoert. Zo zet Google bijvoorbeeld standaard bij nieuwe accounts automatische assets aan (zoals automatisch gegenereerde sitelinks, koppen en beschrijvingen). Het is aan te raden om alle instellingen te controleren en waar nodig uit te schakelen of handmatig in te vullen voor meer controle over je advertenties.

Conclusie

Een succesvol Google Ads-account begint bij een goede voorbereiding. Door aandacht te besteden aan zaken zoals structuur, relevantie, conversiemeting én een goede landingspagina, vergroot je je kans op rendement aanzienlijk. Begin met een sterke basis, en optimaliseer stap voor stap. Kan je hier hulp bij gebruiken? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.