5x geïnspireerd door ADworld Experience 2017

Afgelopen donderdag en vrijdag was ik te vinden in het gezellige Bologna voor de conferentie ADworld Experience. Een conferentie die zich voornamelijk focust op de PPC-sector. De eerste dag volgde ik 4 advanced seminaries, de tweede dag kregen we 11 cases voorgeschoteld. De ene al wat interessanter dan de andere. Er zijn heel wat zaken bijgebleven, maar dit zijn de 5 voornaamste:

ADworld Experience 2017

1. Doe meer met je audience insights

Samantha Noble van Zazzle Media legde per platform uit welke audience insights je allemaal kan bekijken. Hoewel dit vrij basic was, toonde ze ook aan dat je soms verder moet kijken en deze audience insights ook voor andere zaken nuttig kunnen zijn. Je zou bijvoorbeeld aan de hand van de insights van je Facebookpagina kunnen zien in welke regio het interessant is om een radiocampagne te laten lopen. Of je kan zien welke content interessant zou zijn om over te schrijven op je blog.

Ze benadrukte ook het belang van persona’s als je gaat adverteren. Om op voorhand een idee te krijgen van wie je doelgroep nu precies is en hoe je deze het beste kan bereiken. 

Markéta Kabátová sprak over andere audience insights, namelijk reviews. De copy van deze reviews kunnen een interessante bron van inspiratie zijn voor de copy van je advertenties en/of landingspagina’s. Als je dus ooit nog eens met een writer’s block zit, kijk dan gewoon wat je klanten over je schrijven. Door deze copy te gebruiken, kan je vaak nog beter inspelen op hun noden en voelen ze zich meer aangesproken.

2. A/B-test je offers, niet je CTA-buttons

Karl Gilis hebben we ondertussen al op een aantal conferenties zien passeren en iedere keer opnieuw lukt het hem om met veel passie en enthousiasme uit te leggen hoe je je landingspagina’s verbetert aan de hand van verschillende testen. Deze keer vergeleek hij het testen van landingspagina’s met een aantal dating-principes.

Hier tegenover stond de presentatie van David Walker. Hij had ook al vaak CTA-buttons meermaals getest. Maar hoewel er altijd wel een winnaar uitkwam, gold dat niet voor extra winst.

Wat wel voor resultaat zorgde, was het A/B-testen van offers / aanbiedingen. Hij haalde een voorbeeld aan van een goksite, waarbij de “bet £10, get £20”-aanbieding een hoger conversatieratio had dan de “£250 bundle”. Maar, de aanbieding met “£250 bundle” had meer lifetime value. En dat is voor de meeste bedrijven belangrijker.

3. Scripts & Amazon advertising zijn hot in 2017

Op PPC Masters in Berlijn kregen we al verschillende presentaties voorgeschoteld over scripts en andere automation-technieken. En dat was niet anders op ADworld Experience. Hoewel het menselijke aspect van campagnebeheer nog steeds belangrijk blijft, kunnen scripts heel wat werk uitsparen en ook heel wat rampen voorkomen.

Zo vertelde Till Mueller over een script waarmee je kan checken of je ads naar een 404-pagina leiden en een script dat een back-up maakt van je account indien je gehackt wordt.

Ook Amazon advertising zien we steeds vaker terugkomen op verschillende events. Aangezien Amazon nog niet beschikbaar is in België, is het voor veel van onze klanten nog niet zo interessant om hun producten daar te verkopen. Maar het is zeker iets wat we goed in het oog moeten houden. Tara Jonhson van CPC strategy heeft ons er alvast warm voor gemaakt.

4. Bereid je voor op Voice search

Voice search is sterk aan het opkomen en niet alleen meer bij jongeren. Purna Virji van Microsoft toonde met (Amerikaanse) cijfers het stijgende belang van zoekopdrachten via Siri (Apple), Cortana (Microsoft) en Alexa (Amazon) aan. Momenteel ligt de ‘word error rate’ nog te hoog, maar ze voorspellen dat van zodra deze 1% of minder is, iedereen het zal gebruiken. Dit ga je ook steeds vaker in je campagnes terugzien.

Om je “assumed voice queries” te vinden, moet je gewoon je search term rapport downloaden en alle zoektermen met 5 woorden of langer eruit halen. Het is belangrijk om deze verder onder te verdelen in verschillende thema’s & intent, om zo beter in te spelen op de noden van je doelgroep. Optimaliseer ook je reviews & schema.org, om een zo relevant mogelijk resultaat te tonen als mensen je proberen te vinden via voice search.

5. Leer uit je fouten

Heel wat van de sprekers op ADworld Experience hadden het over hun mislukkingen en wat ze hieruit geleerd hebben. Zoals John Ekman vertelde: “The only bad test is the one you don’t learn anything from.” Op het einde van de conferentie vroegen de organisators dan ook aan de verschillende sprekers om 1 ding op te noemen wat ze van hun fouten hebben geleerd over de jaren heen. En iedereen was het over volgende zaken eens:

  • Stem communicatie & doelen goed af met de klanten. Soms behaal je wel het gewenste resultaat, maar was dat niet het resultaat dat de klant voor ogen had. Om zo’n zaken te vermijden, is goede communicatie vooraf enorm belangrijk.
  • Kijk niet alleen naar short term results. In vele gevallen kan het interessanter zijn om te focussen op de lifetime value in plaats van enkel op directe conversies. 
  • Probeer niet alles tegelijk te doen, focus op het belangrijkste. Als je baas je bijvoorbeeld de opdracht geeft om de omzet met een bepaald percentage te laten stijgen, probeer dan niet alles tegelijk uit te testen maar begin bij de essentie. Als dat niet werkt, kan je andere zaken testen. Zo kan je duidelijker zien welke aanpassing voor het gewenste resultaat heeft gezorgd.
  • “Don’t take anything for granted, do your research”, ook al denk je dat je het wel weet door je eigen (jarenlange) ervaring. Karl Gilis vertelde dat hij soms van bepaalde zaken uitging omdat hij ondertussen al heel wat ervaring heeft opgedaan over CRO. Maar elke sector / klant / case is anders en vooraf je research doen blijft dan ook enorm belangrijk. 
  • Altijd je finale url testen. (Spreekt voor zich)

Lijkt logisch allemaal, maar wie van ons heeft al niet eens een fout begaan door een van bovenstaande zaken te vergeten? Of door er “geen tijd” voor te hebben? Af en toe moeten we onszelf hieraan herinneren en een conferentie zoals ADworld Experience helpt daar zeker bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.